Pel Valais Sud amb esquis

Autor: Pito Costa i Quim CarrerasEl Valais és un dels cantons suissos on es poden realitzar interessants ascensions i travesses d’esquí de muntanya. Amb més de 50 cims que superen els 4.000 m, la possibilitat de traçar una ruta que permeti ascendir-ne diversos és molt llaminera. Partint de la localitat de Täsch, on s’accedeix tan en cotxe com en transport públic, es possible fer una travessa circular que de bon segur no oblidarem ja que s’ascendeixen un bon grapat de cims de més de 4.000 m situats a les àrees d’influència de Saas Fee i Zermatt.

1ª. ETAPA. TÄSCH (1.450 m)-TÄSCHHÜTTE (2.701 m):

Desnivell: 1.251 m.
Dificultat: Baixa.
Horari: 3’30h-4h.
Descripció de l'itinerari: Sortim del poble de Täsch en direcció est, per un sender que ressegueix la ribera dreta del riu Täschbach. Remuntem el fort pendent fins el poble de Täschberg i d'allí a Eggenstadel, després de creuar la pista asfaltada un parell de vegades. Tan aviat com ens sigui possible, creuarem el riu per anar a buscar la pista que recorre el vessant nord de la muntanya, fins el poble d'Ottavan (2.214 m). En funció de la innivació, aquest serà el punt màxim on podrem accedir amb cotxe, tot seguint la pista asfaltada que surt de Täsch.
Remuntem el vessant sud-oest, per una pala exposada als allaus, tot fent amples llaçades fins la cota 2.456 m. D'aquí flanquegem en direcció sud-est fins a l'acollidor refugi de Täschhütte (2.701 m), que ens obsequia amb l'exquisita amabilitat de l'Erick, el guarda que porta el refugi durant la temporada d'hivern. Des del refugi podrem gaudir d'una impressionant panoràmica. Des de l'Alphubel al Rimpfischhorn, passant pel massís del Mont Rosa i les impressionants vistes del Zinalrothorn i el Weisshorn.
Tempesta al Stralhorn

2ª. ETAPA. TÄSCHHÜTTE (2.701m.)-RIMPFISCHHORN (4.199m.)-TASCHÜTTE:

Desnivell: 1.600 m.
Dificultat: Alta.
Horari: 7h.-8h.
Descripció de l'itinerari: Sortim del refugi i ascendim en direcció est fins arribar a la cota 3.200 m, tot deixant un esperó rocós a la nostra esquerra. Guanyem alçada progressivament en direcció sud-est fins arribar als 3.460 m, punt on deixem la ruta que ens porta a l'Alphubeljoch. D'aquí iniciem un descens en direcció sud-est, enganxats a l'esperó rocós que tenim a la nostra esquerra, per tal de superar una barrera de séracs i accedir a la Mellichgletscher (3.320 m). Aquest tram és un dels punts claus de la jornada, ja que en cas de mal temps pot presentar problemes d'orientació.
Posem pells i comencem a navegar per l'ample gelera en direcció al nostre objectiu, el Rimpfischhorn (4.199 m). Per tal d'assolir-lo, ens dirigim a un primer esperó situat al sud de l'Allalinpass, i posteriorment flanquejarem cap a un segon esperó, superant-lo per la seva base (3.662 m). D'aquest punt anirem remuntant en direcció sud fins al Rimpfischsattel (3.990 m), més aviat per la nostra esquerra, per tal de superar més fàcilment les nombroses esquerdes que anem trobant.
En aquest coll deixem els esquís i remuntem una canal d'uns 100 m de llargada que ens deixa al peu d'una curta aresta aèria que ens condueix al cim. Aquest tram requereix l'ús de la corda ja que si bé no és excessivament difícil, l'aresta té una caiguda vertiginosa cap a l'Aletschgletscher.
La tornada la farem resseguint l'itinerari de l’anada, fet que ens suposarà fer una curta pujada per remuntar l'Alphubelgletscher.

3ª. ETAPA. TASCHÜTTE (2.701 m)-ALPHUBEL (4.206 m)-LÄNGFLUEHÜTTE (2.870 m):

Desnivell: 1.500 m pujada/ 1.331 m baixada.
Dificultat: Mitja-Alta.
Horari: 6h.-7h.
Descripció de l'itinerari: Comencem la jornada seguint l’itinerari de l’etapa anterior fins a arribar als 3.460 m. D’aquí continuem pujant en direcció nord fent un flanqueig per sota un esperó rocós, que en cas que les condicions de neu no siguin òptimes pot presentar risc d’allaus. A mesura que guanyem alçada ens anem encarant cap al nord per tal d’arribar a l'Alphubeljoch (3.773 m), un ampli coll des d’on divisarem l’estació d’esquí de Saas Fee. D’aquest punt iniciem un flanqueig, sense guanyar alçada, cap al nord-oest que ens permetrà enllaçar amb l’itinerari normal i la pala final que ens portarà al cim. L’últim tram de l’itinerari va guanyant verticalitat enmig d’un caos d’esquerdes i en funció de les condicions és necessari posar-nos els esquís a l’esquena per tal d’arribar al cim.
El descens el farem pel mateix itinerari. El tram inicial presenta un fort pendent (S4), de manera que en funció de les condicions podrem sortir amb esquís des del mateix cim. A mesura que perdem alçada el pendent es suavitza i ens porta a la Feegletscher, on haurem de buscar la zona amb menys esquerdes, que ens permetrà baixar fins al refugi de Längflue (2.870 m). A aquest refugi també s’hi accedeix en telefèric des de les pistes d’esquí de Saas Fee, de manera que l’ambient alpí queda diluït per la barreja d’esquiadors de pista, turistes i alpinistes que s’hi concentren, i que fa que perdi bona part de l’encant que podria tenir.
Descans durant la travessa

4ª. ETAPA. LÄNGFLUEHÜTTE (2.870 m)-ALLALINHORN (4.027 m)-BRITANNIAHÜTTE (3.030 m):

Desnivell: 1.500 m pujada/ 1.340 m baixada.
Dificultat: Mitja.
Horari: 6h.-6’30h.
Descripció de l'itinerari: Del refugi de Längflue comencem a remuntar la Feegletscher en direcció sud, pel costat de les pistes d’esquí fins al final d’aquestes (3.500 m). A partir d’aquí el pendent va guanyant inclinació fins a arribar al Feejoch, un ampli coll que separa l’Allalinhorn i el Feechopf. Continuem guanyant alçada en direcció est pel vessant sud, amb els esquís als peus fins que les condicions ens ho permetin, fins a arribar a la curta aresta cimera que ens portarà fins a la gran creu que corona el cim.
La baixada la farem inicialment pel mateix itinerari. Cap als 3.400 m. flanquejarem cap al nord-est, tot vorejant un esperó rocós, per situar-nos a la base superior d’un remuntador (2.970 m). D’aquí surt un túnel que ens condueix a l’arribada del telefèric de Felskinn (2.991 m), situat ben bé sobre un esperó rocallós. Un cop superat aquest tram, ens dirigim cap a l’est fins al coll Egginerjoch, i gairebé sense guanyar desnivell i per un ample camí trepitjat per les màquines de les pistes d’esquí, arribarem al refugi Britannia.


5ª. ETAPA. BRITANNIAHÜTTE (3.030 m)-STRALHORN (4.190 m)-MONTE ROSAHÜTTE (2.795 m):
Pujant al Stralhorn

Desnivell: 1.400 m pujada/ 1.635 m baixada.
Dificultat: Mitja.
Horari: 12h./9h. sense el cim.
Descripció de l'itinerari: Sortim del refugi BritanNia, en descens, tot desfent el camí del dia anterior, quan vinguérem de l’Allalinpass. A la cota 3.300 m, aprox., deixem a mà dreta l’itinerari del dia anterior i ens dirigim en direcció sud cap a l’Adlerpass. Just abans d’arribar a l’ampli coll, ens anem decantant a la nostra esquerra, enlairant-los progressivament fins l’ampla carena que ens conduirà al cim. Just abans d’arribar-hi trobem un petit tram de cresta, força aeri, que podem atacar frontalment o bé vorejar pel vessant sud , per anar a buscar una petita canal que ens conduiex directament al cim. Un cop fet el cim ja podem calçar-nos els esquís i baixar per l’itinerari de pujada fins l’Adlerpass. Aquest coll és força suau pel vessant est, però en canvi és molt més dret pel vessant per on hem de fer el descens. Tot i que és fàcil dubtar per on hem d’encarar el pas, la única opció esquiable és prenent el punt més sud del coll, doncs per la resta de la collada, baixen tota una successió de canals impossibles d’encarar amb esquís. És aquest un dels punts claus de la travessa i caldrà efectuar-lo sempre i quan les condicions siguin òptimes (S4). Un cop efectuat el descens de l’Adlerpass ens decantarem a la nostra esquerra a buscar les fantàstiques pales que ens situaran a la Findelgletscher. La grandiositat d’aquest emplaçament és realment espectacular. Esquí de muntanya en cinemascope. La mirada impertèrrita del Matterhorn amb tots els seus companys del Valais: el Zinalrothorn, el Weisshorn, l’Ober Gabelhorn, l’Stralhorn, el Rimfischhorn, tot el massís del Mont Rosa que s’obre davant nostre i, fins i tot, l’Alphubel, el Täschhorn, el Dom, el Lenspitze i el Nadelhorn que treuen el cap a mesura que anem avançant en direcció al Stockhornpass. MentrE assimilem aquest paisatge tan faraònic, anem foquejant en direcció S-SW en direcció a aquest coll, sense massa complicacions. Un cop hi arribem, tornem a treure pells per a efectuar un llarg flanqueig, a voltes remant o amb la talonera lliure, per a enganxar-nos a les parets rocalloses que davallen del Nordend. Seguim baixant i arribem, després d’una curta pujada, al pas clau (2.965 m) que ens permetrà canviar de vessant. En aquesta bretxa ens trobem amb una curta via ferrada, que serà el repicó final a una jornada excepcional. Després d’aquest breu però divertit descens, ja només quedarà anar flanquejant en descens, fins a trobar-nos amb el refugi del Mont Rosa (2.795 m).

6ª. ETAPA. MONTE ROSAHÜTTE(2.795 m)-SIGNALKÜPPE(4.634 m)-ZERMATT(1.606 m):
Pujant a Stockornpass

Desnivell: 1.800 m. pujada/ 3.028 m. baixada.
Dificultat: Mitja.
Horari: 9h.-10h.
Descripció de l'itinerari: L’objectiu d’aquesta jornada és fer amb esquís una de les puntes del Mont Rosa. La Dufourspitze és la punta més alta del massís, amb els seus 4.634 m. Aquest cim és també el més alt de Suïssa i la seva ascensió no és que sigui precisament senzilla. Bàsicament pel tram final d’aresta, tècnicament no molt difícil, però si força llarg i espectacular. D’altra banda, la Signalkuppe (pels suïssos) o Punta Gniffetti (pels italians), és un cim totalment esquiable, la qual cosa fa que sigui el cim que triem per la jornada d’avui. És aquest el cim més alt d’Itàlia i hi podem trobar la construcció que està situada en un lloc més elevat de tota Europa, el refugi Margherita.
Sortim del refugi en direcció SE, per anar a buscar la Grenzgletscher. La jornada és força llarga i ,tot i que tècnicament no és difícil, tenim uns 1.800 m. de desnivell de pujada que caldrà acumular. Les primeres llums ens il•luminen enmig de la gelera i evidenciem el retrocés glacial d’aquesta zona dels Alps. Feia dotze anys que no veníem per aquí i el panorama ha canviat radicalment. La gelera està molt més trencada i els passos són molt menys evidents. La paret nord del Liskamm està canviant el blau i blanc del gel i la neu, pel negre eixut de la roca ombrívola. Immensos trossos de neu i glaç cauen ben a prop d’on passem. Realment, la situació de canvi climàtic és una realitat que estem visquent davant nostre. La ruta serpenteja amb tendència a avançar per la nostra dreta, per a superar els séracs que trenquen la gelera. Un cop passada la primera barrera d’aquestos, canvi radical de sentit cap a l’esquerra. I així anar fent, tot sortejant les esquerdes que ens anem trobant. A la cota 4.000 m. ens trobem una esquerda difícil de superar. La contornegem cap a l’esquerra, tot baixant i continuem progressant amb el paisatge del circ de muntanyes que s’obre davant nostre. Les condicions d’aquesta ruta varien any rere any, depenent de la innivació. Tot i això, el fet és que cada vegada ens trobarem en més dificultats en aquests recorreguts glacials, degut a l’acusat canvi climàtic. Seguim progressant en direcció E-NE i ja albirem el refugi Margherita. Això ja ho tenim! Un tram més fins un ample coll i, d’allí, al cim per unes pendents ja més dretes. La vista del cim no té preu. Així com hem progressat per una gelera força suau, la vessant italiana davalla de manera vertiginosa fins a la vall del Po. Realment espectacular!
El descens es realitza pel mateix itinerari, amb molt de compte no caure en alguna esquerda. Un cop hem arribat al refugi només ens queda l’últim tram fins a Zermatt. Aquest és un dels descensos més divertits de la travessa. Un fi de festa excepcional! Des del refugi anem baixant per les pendents inclinades que ens duran a la Gornergletscher, que sempre resseguirem pel sud. El primer tram és un immens schuss, que mica en mica es va convertint en un “Dragon Khan” divertidíssim, tot enllaçant petites pujades i baixades, salts i canvis radicals de direcció que ens faran gaudir com a canalla. Amb l’adrenalina pujada de to, arribem al final de la gelera, on caldrà vigilar amb la constant pluja de projectils que cauen de les muntanyes que ens envolten. Ull viu! Un cop passada una petita presa enllaçarem amb la pista forestal fins a les envistes de les pistes de l’estació d’esquí. Tot i que sembla evident resseguir la pista forestal, és més ràpid pujar un petit tram i anar a buscar una de les pistes d’esquí que ens portarà a la localitat de Zermatt, on donem per acabada una travessa que ens serà difícil oblidar.

INFORMACIÓ D’INTERÈS:

Allotjament

Randa (1.409 m.):

HausAlpenblichRanda (Brantschen Markus)

http://www.hausalpenblickranda.ch

Tel.: +41 27 968 11 00


Täschhütte (2.701 m.):

Tel.: +41 27 967 39 13


Langfluhütte (2.870 m.):

Tel.: +41 27 958 19 00


Cab. Britania (3.030 m.):

Tel: +41 27 957 22 88
+41 27 957 23 45


Ref. Mont Rosa (2.795 m.):
Tel. cabane / Hütte: 027 967 21 15
Tel. privé / Privat: 027 956 31 50

Cartografia

Carte Nationale Suisse 1:25.000 - 1348 Zermatt
Carte Nationale Suisse 1:25.000 - 1328 Randa
Carte Nationale Suisse 1:50.000 - 284 Mischabel

Links
Météo Suisse
CAS
Bulletin d'avalanche