Travessa Balaïtous - Vignemale amb esquís

Autor: Pito CostaEl Balaïtous i el Vignemale són dos dels cims més emblemàtics dels Pirineus. M’atreviria a dir que, juntament amb l’Aneto, el Posets i el Mont Perdut, conformen la joia de la corona. Fer-los amb esquís és una de les sensacions més gratificants que es poden tenir. Si, a més a més, els fem en travessa, enllaçant les seves ascensions, estarem davant d’una de les rutes amb esquís imprescindibles, per a qualsevol esquiador-alpinista amant dels Pirineus.

1ª. ETAPA. PANTICOSA (1.636 m)-REFUGI LEDORMEUR (1.917 m):

Desnivell: 1.685 m. pujada/ 1.404 m. baixada
Dificultat: Mitja.
Horari: 7h.-7’30h.

La nostra intenció en aquesta primera etapa era arribar fins a Respomuso i el dia següent pujar al Balaïtous per la Bretxa Latour i baixar per les Néous, tot fent nit al refugi Ledormeur. Tot i això, el fet que la part lliure de Respomuso estigui tancada i el lamentable estat de l’antic refugi Alfonso XII, ens obliguen a allargar aquesta jornada fins a Ledormeur i, la jornada següent, fer el Balaïtous per les Néous, tot tornant per la mateixa ruta d’ascens.

Descripció de l'itinerari: Sortim de Panticosa amb els esquís a l’esquena en direcció als Ibones Azules. Depenent de la innivació trigarem més o menys en calçar-nos les taules. Voregem l’embassament de Bachimaña per la seva esquerra i encarem la vall natural que ens portarà fins al Coll dels Infiernos (2.721 m). D’allí flanquegem deixant l’Ibon de Tebarray a la nostra esquerra fins arribar al Coll de Tebarray (2.782 m), l’últim tram del qual l’haurem de fer a peu. Depenent de les condicions, podrem baixar amb esquís del mateix cim, o bé calçar-nos-los una mica més avall. Fem un divertit descens per les successives comes que anem enllaçant, tot decantant-nos cap a la nostra dreta fins la plana de Campoplano, on tornem a posar pells fins el Port de la Peyre-St. Martin (2295 m). Fem un llarg però ràpid descens pel fons de la vall d’Arrens, fins que confluïm amb la primera vall que s’obre a la nostra esquerra. Ara només ens queda remuntar els últims metres de desnivell fins el refugi Ledormeur, amb una capacitat per a 12 persones (estrets), sense guardar, però equipat amb matalassos i mantes.

2ª. ETAPA. REFUGI LEDORMEUR (1.917 m)-BALAÏTOUS (3144 m)-REFUGI LEDORMEUR (1.917 m):

Desnivell: 1.224 m.
Dificultat: Alta.
Horari: 5’30h.-6h.

Sortim del refugi en direcció sud. A mesura que anem guanyant alçada progressivament, se’ns obre davant nostre l’espectacular imatge de la cresta de Costérillou. Avancem en tendència cap a l’esquerra, en direcció a la base de les parets de la cresta, per endinsar-nos en l’evident coma que conforma la gelera de les Néous. A mesura que guanyem alçada, la vall s’obre i ens trobem amb un circ tancat per parets inexpugnables. Davant nostre tenim quatre xemeneies força evidents. La segona començant per la dreta és la que atacarem i ens conduirà directament al cim. La dificultat d’aquesta via pot variar radicalment segons la innivació. Un any de molta neu ens trobarem amb un corredor de neu d’uns dos-cents metres, que amb prou feina supera els cinquanta graus d’inclinació; però en una temporada seca haurem de superar ressalts de roca i gel força difícils. En aquest sentit aconsellem portar un piolet tècnic, pitons, bagues, friends petits i un parell de cordinos de seixanta metres. Una altra opció és portar dos cordinos de trenta, ja que l’estalvi de pes és un factor important quan anem de travessa. Realitzem el descens pel mateix itinerari de pujada. Sens dubte, una gran jornada d’esquí-alpinisme.

3ª. ETAPA. REFUGI LEDORMEUR (1.917 m)-GRAN FACHA (3.005 m)-REFUGI WALLON (1.865 m):

Desnivell: 1.481 m. pujada/ 1.533 m. baixada.
Dificultat: Alta.
Horari: 6’45h.-7’30h.

Descripció de l’itinerari: Desfem l’itinerari de la primera jornada fins a Campoplano. Pugem pel bell mig de la vall fins als estanys de la Facha i d’allí, per una pala molt evident, fins el Coll de la Facha. Allí deixem els esquís i pugem per l’aresta, més aviat pel vessant oest en el seu inici, fins al cim. Les condicions poden variar radicalment segons la innivació, tot i que en cap cas trobem passos que superin el II grau d’escalada. Baixarem altre cop al coll pel mateix itinerari de pujada. Del Coll de la Facha baixarem en direcció est, nord-est, amb precaució de no decantar-nos massa cap a la nostra dreta. Anem enllaçant el descens per magnífiques pales fins que davant nostre s’obre el magnífic Pla de Gole i, al fons, l’acollidor refugi Wallon.

4ª. ETAPA. REFUGI WALLON (1.865 m)-REFUGI DE LES OULETTES DE GAUBE (2.151 m):

Desnivell: 1.072 m. pujada/ 786 m. baixada.
Dificultat: Mitja.
Horari: 4h.-4’30h.

Descripció de l'itinerari: Sortim del refugi Wallon en direcció sud i creuem el riu. Mica en mica anem guanyant alçada per dins del bosc i ens anem endinsant al fons de la vall. Sempre en tendència a la nostra dreta arribarem a l’estany d’Aratille, des d’on es fa visible el primer coll de la jornada, al que arribarem seguint les evidents comes que ressegueixen la vall natural. Des del Coll d’Aratille (2.528 m) fem un curt però engrescador descens fins la capçalera de la vall d’Ara. Tot baixant ja hem pogut veure els dos colls evidents que són els passos naturals fins el refugi de les Oulettes de Gaube. El de l’esquerra és el de Mulets, que és per on creuarem. Dues pales esquiables separades per un ressalt rocós ens porten fins al coll. Prenem la de l’esquerra, més tombada i esquiable. Arribarem al coll després d’un últim flanqueig cap a la nostra dreta. Ara només cal gaudir d’aquest preciós descens per aquest marc incomparable. La cara nord del Vignemale se’ns va obrint mica en mica a la nostra dreta. Assaboriu el paisatge, detureu-vos i agafeu aire davant d’un dels espectacles més brutals dels Pirineus. Un bocí d’aquesta serralada que conté molta història i part de les gestes més fantàstiques d’aquesta impressionant serralada.

5ª. ETAPA. REFUGI DE LES OULETTES DE GAUBE (2.151 m)-PIQUE LONGUE (3.298 m)-PETIT VIGNEMALE (3.032 m)- REFUGI DE LES OULETTES DE GAUBE (2.151 m):

Dificultat: Alta.
Horari: 8h.-9h.

Descripció de l'itinerari: Sortim de les Oulettes en direcció sud i, mica en mica, anem guanyant alçada per les pales que menen al Coll d’Arraille. A la cota 2400 fem un canvi de direcció en sentit sud i anem guanyant alçada progressivament fins arribar a l’Horquette d’Ossue (2.734 m). Baixem fins el refugi de Bayssellance (2.651 m) i seguim el descens per la vall d’Ossue fins la cota 2.550, tot efectuant un flanqueig força exposat a la nostra dreta, en direcció a la gelera d’Ossue. Un cop situats en mig de la gelera només cal guanyar alçada, tot foquejant per aquest preciosa i immensa llenca de neu, fins arribar al peu del cim més alt de tots els que envolten el circ. Deixem els esquís a la base de la paret i fem una curta grimpada fins la Pique Longue (3.298 m). Desfem el mateix itinerari de l’anada fins l’Horquette d’Ossue, des d’on pugem per una àmplia pala fins el cim del Petit Vignemale (3.032 m). Ara ja només ens queda gaudir d’aquest espectacular descens, altre cop amb el teló de fons de les immenses parets nord que conformen l’espectacular cara nord del Vignemale. Des de l’Horquette d’Ossue podem encarar directament el descens fins les Oulettes, sense necessitat de seguir el flanqueig efectuat en l’itinerari de pujada. En aquest tram, compte amb les allaus!

6ª. ETAPA. REFUGI DE LES OULETTES DE GAUBE (2.151 m)-BACIAS (2.760 m)-PANTICOSA (1.636 m):

Desnivell: 1.300 m. pujada/ 1.815 m. baixada.
Dificultat: Mitja.
Horari: 5h.-5’30h.

Descripció de l'itinerari: Sortim de les Oulettes i pugem al Coll de Mulets pel mateix itinerari d’anada. Baixem per la vall d’Ara, a voltes encaixonats pel bell mig de la coma, tot decantant-nos cap a la nostra dreta per accedir a la Vall dels Batanes. Guanyem alçada vers la nostra dreta, fins que arribem a l’evident plana que conforma l’últim dels Ibones de Batanes, ja divisant el Coll de Brazato. A partir d’aquí anirem a buscar les pales orientades al nord fins el mateix cim del Bacias (2.760 m). Baixem traçant un llarg flanqueig fins el Coll de Brazato (2.578 m). D’allí iniciem el descens deixant tots els estanys a la nostra esquerra i seguint el curs de la vall natural. Un cop endinsats al bosc, deixarem el riu a la nostra dreta, tot resseguint el traçat del camí d’estiu. L’espessor del bosc augmenta a mesura que anem baixant i, depenent de la innivació, podrem apurar el descens amb esquís o bé ens els haurem de carregar a l’esquena. Arribats a Panticosa, tanquem aquesta excepcional volta circular. Sens dubte, una de les millors travesses amb esquís dels Pirineus.
El Vignemale des de les Oulettes de Gaube. Foto: Pito

Text: Pito Costa

INFORMACIÓ D’INTERÈS:

Allotjament

Refugio Casa de Piedra (1.636 m.):

http://www.fam.es/comites/refugios/refugiocasapiedra.htm

Tel.: 974 48 75 71

Refugi Wallon (1.865 m.):

Tel.: +33 5 62 92 64 28

http://www.ffcam.fr/index.php


Refugi Oulettes de Gaube (2.151 m.):

http://www.ffcam.fr/index.php

Tel.: +33 5 62 92 62 97

Cartografia

Mapa IGN TOP 25 1647 OT
Mapa Editorial Alpina, 1:25.000- Panticosa-Formigal

Links
Météo France