ALTA RUTA DEL MASSÍS DEL NÉOUVIELLE

Autor: Pito CostaL'alta ruta del massís del Néovielle transcorre per terrenys molt variats.
El Pic de Néouvielle
Les valls suaus, esquitxades de pins i llacs, de relleu amable que ressegueixen els refugis de la Campana de Cloutou, Bastan i Aygües Cluses, contrasten amb l'espectacularitat i altivesa dels cims del Néouvielle i els seus acòlits que dominen el massís, amb la figura del Pic Long com a muntanya més alta i inaccessible. Una travessa imprescindible i molt complerta, amb una segona etapa de gran categoria, que ens permetrà enllaçar amb el refugi de la Glère tot fent l'ascensió al cim del Néouvielle. Estudiar i visualitzar bé l'itinerari i el relleu de la travessa sobre el mapa, o bé utilitzar el GPS pot ser de gran utilitat. En cas de mala visibilitat podem tenir veritables problemes per moure'ns per aquest territori.

1ª. ETAPA. LA MONGIE (1.679 m)-REFUGI DE BASTAN (2.230 m):

Desnivell: 1.050 m pujada/ 499 m baixada
Dificultat: Mitja-baixa. BE/S3 i un tram de S4 a la sortida de l'Hourquette Médette.
Horari: 4h.-4'30h.
Pujant a l'Hourquette Médette


Comencem l'alta ruta en una jornada dominada per aquest terreny de relleu suau, farcit de llacs i petites valls. Un cop coronat el primer coll de la jornada, tindrem una extensa visió del tipus de paisatge que ens acompanyarà aquests propers dies. Una jornada que no presenta dificultats tècniques remarcables, deixant a part el pas de l'Hourquette Médette, l'últim tram del qual l'haurem de fer amb els esquís a l'esquena, i amb un primer tram de descens força inclinat. L'indret on pernoctarem és realment idíl·lic, amb unes magnífiques vistes de tota la carena axial dels Pirineus. Jornada molt apta pels amants de les raquetes.
El refugi de Campana de Cloutou
El refugi de Bastan

Descripció de l'itinerari: Sortim de l'estació d'esquí de la Mongie, entre els teleskís de Pène Blanque i la Carrière, en direcció S per una vall força oberta, tot deixant la característica agulla de Le Pain de Sucre a ponent. Fem les últimes llaçades per terreny més empinat per accedir a l'Hourquette Médette, l'últim tram del qual haurem de fer amb esquís a l'esquena. Baixem amb esquís des del mateix coll per una pala força dreta (S4), que mica en mica va perdent inclinació, fins al llac de Grézioules (2.150 m). Posem pells, travessem la presa i voregem l'estany deixant-lo a la nostra dreta, per encarar els suaus pendents que ens conduiran al refugi de la Campana de Cloutou (2.225 m). Seguim en direcció S enllaçant per comes força suaus fins el Coll de Bastanet (2.507 m). Traiem pells i fem una curta i suau baixada fins al refugi de Bastan (2.230 m), amb una part hivernal molt acollidora, capacitat par a quinze persones, matalassos, mantes, llum i una estufa de llenya que tira la mar de bé.


2ª. ETAPA. REFUGI DE BASTAN (2.230 m)-REFUGI D'AUBERT (2.160 m)-NÉOUVIELLE (3.091 m)-REFUGI DE LA GLÈRE (2.184 m):
El Pic de Néouvielle
Els pics d'Estaragne, el Cilindre d'Estaragne, el Badet i Pic Long
Baixant del Col de Gourguet
El refugi d'Aubert
Pujant al Pic de Néouvielle
Pujant al Pic de Néouvielle
Baixant del Pic de Néouvielle
Baixant de la Breche de Chausenque

Desnivell: 1.740 m pujada/ 1.786 m baixada.
Dificultat: Alta. BEA/S3 i un pas de S4 en el descens de la Brèche de Chausenque.
Horari: 8h.-9h.


Una de les grans jornades d'esquí de muntanya de tot el Pirineu. Una jornada llarga que es pot escurçar tres-collant directament per la Brèche de Chausenque, o bé fent dues jornades, la primera fins el refugi d'Aubert i la segona fins el refugi de la Glère. És l'autèntica perla de tota la travessa.

Descripció de l’itinerari: Sortim del refugi de Bastan en direcció NW per anar a buscar el collet que queda ben bé al sur del Pic de Bastan. Se'ns obre davant nostre una panoràmica realment espectacular. Per primer cop podem veure el nostre objectiu, el Néouvielle, i totes les muntanyes del massís: el Pic Long, el Maubic, l'Estaragne, el Méchant, el Bugatet, el Ramougn, etc. Flanquegem en direcció NW sense perdre massa alçada fins els Lacs de Bastanet i els Laquets de Port Bielh, on podem treure pells per baixar directament en direcció S fins un estanyet (2.100 m) situat en un indret idíl·lic. Posem pells i comencem a foquejar cap al Lac de Gourguet i el Col de Gourguet (2.465 m), al sud del pic homònim, per efectuar un ràpid descens fins la base del Col d'Aumar, que coronem sense problemes. Esquiem fins el Lac d'Aumar i resseguim la carretera que ens portarà al llac i al refugi d'Aubert (2.160 m), lliure i equipat amb matalassos i mantes.

Creuem la presa del Lac d'Aubert i enfilem direcció SW, tot virant la direcció vers el N per anar a buscar la bretxa de Barris (2.439 m), el pas més esquiable de l'aresta que neix del Ramougn. Un cop superat aquest tram delicat, anem guanyant alçada en direcció W per amples pales esquiables fins la base de la Brèche de Chausenque. Fem amples llaçades en direcció N i ataquem els ressalts rocosos per la nostra dreta. Deixem els esquís on la prudència ens aconselli, tot fent els últims metres fins el cim per una grimpada fàcil però amb ambient. Gaudim del descens fins la base de la Brèche de Chausenque, que coronem amb esquís als peus per efectuar el descens per una pala (S4) força dreta, que mica en mica es va suavitzant, per encaixonar-nos en un univers de llacs i comes fins el Lac de la Glère. Posem pells per enèsima vegada per pujar al refugi de la Glère, a les envistes del mateix estany.


3ª. ETAPA. REFUGI DE LA GLÈRE (2.184 m)-TURÓ DE NÉOUVIELLE (3.035 m):
Baixant del Pic de Néouvielle
Arribant a la Glére

Desnivell: 991 m. pujada i baixada
Dificultat: Mitja. BE/S3.
Horari: 4h.-5h.


Ascensió a un dels pics més esquiables de la zona. Un itinerari circular amb vistes espectaculars de tot el massís i amb un descens que ressegueix el mateix itinerari de la jornada anterior. Etapa que comencem i acabem al mateix punt de partida, la qual cosa ens permetrà cometre sense massa pes. Itinerari que transcorre per vessants orientades al nord, on molt probablement trobarem bones condicions nivològiques.

Descripció de l’itinerari: Sortim del refugi en direcció S, per anar a buscar el llom que fa de divisòria d'aigües entre les valls de la Glère i de Bolou. Progressem en un constant puja i baixa fins que arribem a l'alçada del Llac de Miail (2.300 m aprox.) per a dirigir-nos al Llac Estelat Inferior i Superior, respectivament. Progressem encaixonats per un tub molt esquiable fins al Col de Coume Estrète (2.767 m), tot foquejant en direcció SE pels lloms que ens condueixen al cim. Efectuem la baixada tot traçant una diagonal vers el N-NE per anar a buscar un pas força estret que mena a la gelera de Moniportet, per a resseguir el mateix itinerari del dia anterior, en la baixada de la Brèche de Chausenque.


4ª. ETAPA.REFUGI DE LA GLÈRE (2.184 m)-LA MONGIE (1.650 m):

Desnivell: 1.050 m. pujada/ 1.584 m. baixada.
Dificultat: Mitja-baixa. BE/S3.
Horari: 4’00h.-4’30h.
Néouvielle


Tanquem l'itinerari d'aquesta magnífica travessa circular tot travessant pels colls de Mounicot, Tracens i Crabe. Jornada que no presenta dificultats tècniques i que es torna a endinsar a aquest món de llacs, estanyets, pins esquitxats i comes tombades, molt semblant a la zona d'Aigüestortes. Un terreny amable i suau que pot esdevenir molt complicat en cas de mala visibilitat.

Descripció de l’itinerari: Baixem del refugi fins el Lac de la Glère (2.103 m) per a foquejar en direcció E fins el Lac de Mounicot. Progressem fins el Lac de la Mourele per encarar la pujada en direcció E fins l'Hourquette de Mounicot (2.547 m). Baixem esquiant en direcció E per evitar la zona de màxim pendent a la nostra esquerra, tot desplaçant-nos amb els esquís sense perdre massa alçada fins les envistes del Lac Noir, on posarem pells per a coronar el Col de Tracens (2.463 m). Baixem per terreny molt esquiable fins els Lacs de Madaméte per arribar a la Cabane d'Aygües Cluses (2.150 m), en força mal estat. Ara ja només manca l'última pujada del dia i de la travessa, el Pas de la Crabe (2.477 m). Aquest és el coll menys evident de la jornada i posarà a prova les nostres capacitats d'orientació en cas de mala visibilitat. Del mateix coll farem l'últim descens del dia, amb tendència sempre vers la nostra dreta, per anar a buscar les pistes d'esquí de la Mongie fins el mateix punt d'inici.