Ressenyes d'activitats de la secció de senderisme

LES ESCLETXES DE PAPIOLData:dilluns 11 d'agost de 2014

Informació
aparcament
boca de La Rambla
galeria principal
Escletxa del Mig
entrada escletxa Zig Zag
Escletxa La Marina
Galeria de La Rambla
Escletxa La Marina
Entrada galeria La Rambla
No cal anar sempre lluny per veure accidents geólogics dignes de ser tinguts en compte. Dins làrea de Collserola i en el munitipi del Papiol, Baix Llobregat, s´hi troben les famoses esquerdes conegudes com les escletxes de Papiol. No son altra cosa que desplaçaments naturals de les capes superiors del sòl com a resultat d'un lliscament dels materials calcaris sobre una base argilosa. Com a resultata final, formen passadissos d'uns vuitanta metres de longitud i una profunditat entre sis i deu metres. A mes de ser un curios fènomen digne de ser estudiat, la visita amb nens desde 8 o 10 anys será una forma divertida de prende contacte amb esdeveniments pocs freqüents a la muntanya. Es trova a la mateixa sortida est del poble de Papiol passat el cementiri municipal i el cotxe et deixa practicament a l'entrada de les escletxes.

Antigament l'area d'aquesta zona era molt mes extensa, però l'explotació d'una pedrera per fer ciment i la pressió urbana de l'entorn van deteriorant el conjunt, el qual fa preveure que dels set o vuit passadissos longitudinals que hi havien en un principi, dels que actualmente en queden la meitat, en un temps poc llunyà el destí d'aquesta reliquia geológica acabara desapareixent. A fin d'orientar en aquest laberint espeleològic s'ha posat nom a les esquerdes. La Figuera, La Rambla, la Mariana, la Zig Zag, etc. segons croquis del C.E. Terrassa l'any 1987.

Cal posar atenció en entrar-hi perquè dins d'aquestes escletxes sovint s'hi practica l'escalada, principalment a la Rambla que és la que presenta millors possibilitats tant per l'amplada com per l'alçada. Per entrar-hi a peu pla són factibles quatre esquerdes o escletxes. Per una exploració més completa farà falta material i cordes.

Jaume Suñol

AnteriorSegüent
PICOS DE EUROPA Puigmal