Ressenyes d'activitats de la secció de senderisme

PUIG DE LA BALMAData:divendres 03 de maig de 2019

Al fons del carrer l'església de Sant Martí
Al matí, la Colla sembla prendra possessió del poble
Davant de l'església comença la ruta del Puig de la Balma
Timpà del temple. Relíquia de la comarca del Bages
Municipi de Mura. Com un pessebre fet a l'engròs, cara a ponent.
La creu de la Vila. Senyala el punt més elevat de l'itinerari.
Magnífica Casa de la Vila. Mas i estatge senyorial dels propietaris
La fortalesa del Puig de la Balma sembla controlar la Vall de Mura
Resguardat de la intempèrie ha resistir quasi un mil·lenni.
Finestrals gòtics dónen fe de l'antiguitat de l'mmoble
El mas ja no treballa. Les eines també s'han jubilat.
Ara s'aprofita la venda de viandes als visitants.
Pagés, fusteria, ferreria i tots els oficis necessaris pel mas.
Les pesades tan relatives com a l'època dels romans
La riera de Néspres és un tresor paisatgístic
El arbres són el taló de fons de tot l'entorn
Parada obligada a la llera del riu Néspres.
Arribada a Mura dins un paisatge bucòlic.
La corrua de gent retorna a Mura.
A migdia, el poble segueix tan tranquil i acollidor com al matí
CLIMENTS, Excursió núm.109

26 abril de 2019

PUIG DE LA BALMAMura, és un dels municipis més tranquils del Bages. Es lleva tard. A dos quarts de nou del matí el cornetí municipal encara no ha tocat diana. Una dona matinera porta un ram de flors a l’església i un gat noctàmbul travessa el carrer, retornant a casa després d’una nit de disbauxa. És tot el moviment municipal d’uns dos-cents i escaig d’habitants del poble. A l’estiu, els residents puntuals ocuparan les seves posicions. Un llogaret amable i serè per a ser envejat des de la frenètica activitat d’una ciutat comercial.

Iniciem l’itinerari al Puig de la Balma. Els ocells, que han començat piulant, acaben refilant a mesura que avança el dia. El qui camina, motxilla parca i estómac encara lleuger, se li encomana la divertida serenata piulada, i pretén enllestir camí amb la simfonia alegre de les aus. Malauradament la ruta s’enfila de seguida per un corriol, desgavellat per les aigües, que obliga a mesurar cada passa, mentre les cames reclamen aviat un andante moderato, que ja no encaixa tant amb l’alegria musical dels ocells. A mig camí, la creu de ferro ens informa d’haver arribat all punt més alt de l’itinerari. A partir d’aquí, la panoràmica de la vall de Mura, amb la Casa de la Vila enmig, i algunes masies disseminades.

Puig de la Balma. Edifici i conjunt històric cultural d’agroturisme del Bages, segle XII. Petit museu de nou segles d’existència, amb totes les eines emprades aquests anys. Avui la minyona no ha vingut, i la pols forma part també de la història d’aquests anys. Visita obligada per conèixer una història que s’escapa del coneixement de les ments urbanes i ens apropa, enmig d’un caos d’objectes, als temps pretèrits d’una Catalunya artesanal.

Desfent camí, la riera de Néspres vesteix de primavera, i els arbres de colors són un final agraït per cloure aquesta ruta. En acabar l’itinerari retornem al poble com forasters ocasionals fora de temporada, on regne encara l’ensopiment relaxant i enyoradís d’un municipi que marca una línia entre apressats i entretinguts. Trenta-dos xirucaires de la serralada litoral en donen fe. (Fotos: Pep, Jaume I, Alejandro)tots: T.Vila, S.Cebrian, Alejandro, J.Oliveras, J.Suñol, J.Costa, C.Herrero, M.Broch, Victor, M.Freixenet, Raimon, Lidia, J.Argimon, C.Delmonte, R.Alonso, J.Torres, A.Oroval, Antónia, J.González, Isabel, J.Silvestre, J.Verdera, A.Subirats, A.Jacas, X.Ferrándiz, N.Dunés, MR.Ferrer, E.Barrull, R.Sánchez, M.Carme, MD.Illa, M.Isern.Jaume Suñol


AnteriorSegüent
Volta al Castell de Granera Silvretta route